Ma-Vr 09.00 - 21.00 06-29284268

Blog verhalen

De kracht van kruiden

De relatie tussen mensen en planten is altijd intens geweest. Door de eeuwen heen werden geneesmiddelen vrijwel uitsluitend uit het plantenrijk verkregen. Al miljoenen jaren zijn we afhankelijk van planten, planten voorzien ons van voedsel en medicijnen van onschatbare waarde alsook de zuurstof die we inademen. Bovendien nemen planten elementen uit de grond op, die voor onze voeding en dus gezondheid van vitaal belang zijn. Het is dan ook niet verassend dat ze ons al duizenden jaren medicijnen leveren voor de behandeling van vrijwel iedere kwaal en ziekte omdat ze medicinale stoffen bezitten. Kruidengeneeskunde is een van de meest gerespecteerde oude natuurgeneeswijzen en heeft ondanks de invoering van de moderne medische wetenschap zijn plaats weten te behouden.
Bij oude genezingsmethoden werden kruiden gerespecteerd vanwege hun positieve resultaten bij de behandeling van niet alleen lichamelijke ziekten, maar ook bij de disbalans op het gebied van emotie, geest en ziel. Wij kunnen gelukkig nog steeds profiteren van die wijsheid en ervaring.
Omdat er zoveel moderne geneesmiddelen verkrijgbaar zijn, vergeten we soms onze eenvoudige, kant-en klaar kruidenmiddelen, gelukkig worden ze weer steeds bekender.
Traditionele medicinale planten-middelen produceren ongeveer 85% van de medicijnen op de wereld en leveren een aanzienlijke bijdrage aan de wereldwijde gezondheidszorg. Chemische medicijnen kunnen levens redden maar d
aar waar chemische medicijnen, gifstoffen in het lichaam onderdrukken en vasthouden, schadelijke bijwerkingen en nadelen voor onze gezondheid hebben, zorgen kruiden met hun krachtige diepe reiniging voor regeneratie, genezing en vitaliteit, omdat kruiden deze gifstoffen aantrekken, reinigen en ze hun afval kunnen elimineren. Kruiden vormen uitstekende preventieve medicijnen en kunnen samen met een gezonde voeding en leefstijl het algemeen welzijn verbeteren. Er zijn bewijzen dat veel zoogdieren naar bepaalde planten zoeken en ze eten als ze zich ziek voelen. Kruiden bestaan uit natuurlijke bestanddelen die vergelijkbaar zijn met de stoffen in ons lichaam. Veel van de stoffen die ons lichaam nodig heeft om te kunnen groeien, gezond te blijven en te genezen als we ziek zijn, kunnen we niet meteen opnemen. Planten verwerken die stoffen voor ons, waarna het lichaam erover kan beschikken. Vergeet niet dat een kruid voedsel is, ze zijn gemaakt van eiwitten (aminozuren), koolhydraten (zetmeel en suikers) en vetten. Ze hebben ook heel veel vezels (cellulose) die van vitaal belang zijn voor de gezondheid van het darmkanaal. Een kruiden-middel, is per definitie, een preparaat van elke plant die een therapeutisch effect heeft.
We hebben altijd al planten gegeten en daarom heeft het menselijk lichaam zich in de loop der eeuwen aangepast om te reageren op plantaardige geneesmiddelen op een manier waarop het niet kan reageren op krachtige synthetische medicijnen. Dat betekent dat er minder kans is op bijwerkingen bij het gebruik van kruiden als medicijn. De stoffen die planten bevatten lijken wat chemische samenstelling betreft heel erg op de stoffen in het menselijk lichaam.
Omdat kruiden niet zijn gehybridiseerd, hebben ze hun krachtige voedings- en elektrische eigenschappen niet verloren.
Vanuit een spiritueel gezichtspunt dragen kruiden het ‘oorspronkelijke bewustzijn’ waarmee ze zijn gemaakt. Wanneer het bewustzijn van een kruid zich verenigt met het bewustzijn van een menselijke cel, stelt dit de cel in staat te functioneren zoals het oorspronkelijk is gecreëerd. Dit levert meer vitaliteit op voor cellen, weefsels en klieren.
De oorspronkelijke kracht (bewustzijn), voeding en actieve ingrediënten die kruiden hebben, kunnen echt verschil maken. De chemische toxiciteit in onze lucht en ons voedsel zijn zo hoog dat we een te hoge zuurgraad in ons bloed hebben.
Als je de gifstoffen die je lichaam ziek kunnen maken niet alkaliseert en opruimt, blijven je veranderingen om echt gezond te worden erg laag.
Gebruik kruiden niet alleen waneer je je niet goed voelt, maar ook om je algeheel welbevinden te bevorderen. Door kruiden alleen te gebruiken bij een verstopte neus of zere keel laat je een deel van waardevolle eigenschappen onbenut, wat zonde is.

De onsterfelijke woorden van Hippocrates (de vader van de westerse moderne geneeskunde) zijn vandaag de dag nog steeds actueel
“laat voedsel uw medicijn zijn en medicijn uw voedsel”

Dat kruiden’ planten uit de natuur’ zijn en geen in het laboratorium gesynthetiseerde chemische stoffen, betekent nog niet dat ze volstrekt onschadelijk zijn. Kruiden kunnen inderdaad beslist minder bijwerkingen bezitten dan bepaalde orthodoxe medicijnen, maar alles is in meerdere en mindere mate giftig. Geneeskrachtige planten bezitten een sterke werking en dienen met respect en overleg behandeld te worden. Vooral bij zwangerschap en borstvoeding is er voorzichtigheid welke kruiden wel of niet te gebruiken sterk aan te raden. Een klein aantal kruiden kan botsen met orthodoxe medicatie, dus altijd je arts of apotheker raadplegen als je medicatie gebruikt en kruiden wilt gaan innemen.

***