Bij een groentestal op de boerenmarkt zag ik een bak vol bladeren die ik na mijn weten niet eerder gezien had.
Green in the snow was het antwoord op mijn vraag hoe heet dit…maar er is geen Nederlandse benaming voor hoorde ik.
Ik kon het bij het opzoeken ook nergens vinden maar de Chinese naam is Shi-Li-Hon. Dit erfstuk, een blad mosterd groente komt uit Zuid-China en zorgt voor aanvullende voedselzekerheid in extra koude winters. Vorst en sneeuw deert hem niet, deze plant blijft overeind staan zelfs na strenge vorst en kan beter tegen kou dan boerenkool.
Deze winterharde plant kan lang worden met gekartelde heldergroene bladeren, de bladeren groeien dicht tegen elkaar aan.
Op de boerenmarkt verkochten ze de frisse jonge stevige lichtgroene blaadjes die ik samen met jonge paardenbloemblaadjes verwerkte in een heerlijke salade. Rauw vind ik dit soort blad het lekkerste en zo blijven de voedingsstoffen het best intact.
Green in the snow en alle mosterdgroenten zitten bomvol antioxidanten die vrije radicalen bestrijden.
Het bevat de vitamine A, B, C, E en K…vitamine K versterkt de botten, maar pas op voor mensen die bloedverdunners gebruiken, vitamine K kan de werking van dit soort medicatie verstoren, dus met mate eten of eerst arts raadplegen.
In green in the snow zit veel vitamine B6, deze vitamine helpt voorkomen dat bloedplaatjes zich aan elkaar hechten dus verlaging op risico trombose.
Verder bevat het de mineralen kalium, calcium, magnesium, natrium, fosfor, ijzer, mangaan, koper en zink.
Ook omega-3, omega-6, luteïne, zeaxanthine, alfa en bètacaroteen.
En proteïne, koolhydraten, vet en water.
Niet alleen als salade maar ook als stamppotje met (zoete) aardappel is deze groente met zijn pittige smaak heerlijk.