Koolrabi is echt een lentegroente. Hij lijkt op een knol maar is een koolplant. Ze groeien boven de grond. Je eet de knolvormige verdikte stengel. De koolrabi komt in de kleuren paars, groen en wit. De paarse lijkt wel bijna buitenaards. Koolrabi behoort tot de kruisbloemige groenten. Deze groentensoorten staan bekend om hun gunstige effect op aanwezige kankercellen en kunnen zelf het ontstaan van nieuwe kankercellen voorkomen. Hoe? ze zijn rijk aan zwavelhoudende verbindingen of glucosinolaten. Deze ontgiften het lichaam waardoor het risico op o.a darm- en longkanker vermindert. Kruisbloemige groenten zijn ook goed voor de schildklier. Ze onttrekken straling aan de schildklier die daar bijvoorbeeld via röntgenstraling bij de tandarts en medische onderzoeken in is doorgedrongen.lees meer…
De smaak van de koolrabi neigt een beetje naar bloemkool, maar dan iets zoeter en pittiger. En in de verte een beetje richting radijs. De kleine koolrabi’s zijn sappiger en lekkerder dan de grote.
Koolrabi is laag in calorieën en barst van de vitamine C. Hij is een bron van calcium en magnesium en vooral rijk aan kalium.
Koolrabi verbetert de gezondheid van het hart en verlaagt de bloeddruk. Je kunt de koolrabi juicen, het sap is heel gunstig voor de spijsvertering.
Alles is eetbaar van de koolrabi, de knol, de stengels en de bladeren.
De bladeren bevatten dezelfde voedingsstoffen als de knol zelf maar in veel hogere dichtheid, zelfs twee keer zoveel Vitamine C dan de knol, 10 keer zoveel ijzer en 75 keer zoveel vitamine A, verder vezels, foliumzuur en bètacaroteen. Dus de bladeren nooit weggooien, je kunt ze gebruiken in je smoothie, als sla, wokken, puree van maken, stoven of raspen. De bladeren zijn ook geschikt in je zelf gemaakte bouillon of soep.