Waar ik heel blij van wordt en wat ik mezelf echt als cadeautje geef zijn regelmatig magnesiumbaden. Gelukkig ben ik in het bezit van een ligbad waar ik in de herfst en winter ruimschoots gebruik van maak om bij te komen en te ontspannen, altijd gevuld met magnesium! Magnesium bevordert allerlei processen in je lichaam waaronder de aanmaak van serotonine
Elke cel in het lichaam heeft voldoende magnesium nodig om te kunnen functioneren, anders gaat de cel dood. Magnesium beschermt de cellen tegen giftige stoffen zoals kwik en fluoride. Magnesium en calcium werken met elkaar samen. Magnesium voorkomt dat er een calciumophoping kan ontstaan in de cel.
Magnesium is een mineraal welke wel meer dan 300 verschillende enzymen aanstuurt, (enzym: natuurlijke stof die bepaalde reacties in je lichaam versnelt, ze zorgen ervoor dat allerlei processen in je lichaam goed verlopen).
Zacht weefsel zoals de ogen, de hersenen, het hart, bevat het hoogste concentratie aan magnesium in het lichaam. Maar ook voor sterke botten en tanden heeft het lichaam magnesium nodig.
Veel mensen hebben een magnesium tekort. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid bedraagt 320-420 mg per dag, maar de werkelijke magnesiumbehoefte kan sterk variëren, afhankelijk van factoren als leeftijd, geslacht, zwangerschap, beroep, sport, voedingsgewoonten, leefwijze, ziekten en medicijnen. Een volwassen persoon heeft 300 tot wel 700 mg magnesium per dag nodig om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven. lees meer…
Je lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken dus moet het uit de voeding komen, maar de dagelijkse hoeveelheid magnesium die we via ons voedsel binnen krijgen ligt slechts tussen de 50-100 mg per dag. We nemen niet genoeg magnesium op, omdat het niet meer voldoende voorkomt in onze voeding. De juiste mineralen ontbreken in de bodem. De moderne landbouw maakt gebruik van meststoffen waar stikstof, fosfor en kalium inzit. Zowel kalium als fosfor zijn tegenstanders van magnesium en in een kalkhoudende bodem creëren ze magnesium tekort.
Onvoldoende inname van magnesium leidt tot gezondheidsklachten en vergroot de kans op een reeks chronische ziekten waaronder osteoporose, diabetes type 2 en hart en vaatziekten. Een Magnesium tekort komt veel voor, ook bij mensen met een ogenschijnlijke gezonde levensstijl.
Een tekort heeft verschillende invloeden op je lichaam, bij langdurig tekort kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan:
•maakt je gevoeliger voor stress
•onrust
•hoofdpijn/migraine
•prikkelbaar
•angstgevoelens
•je voelt je niet helemaal jezelf, veranderingen in humeur, kan risico op depressie verhogen
•trillend oog
•koude handen en voeten
•tinteling in vingers en tenen, alsof deel van je lichaam slaapt
•botontkalking
•invloed op je weerstand
•grieperig gevoel
•verminderde eetlust
•vermoeid/slap
•spierkramp
•verstoord hartritme
•constipatie
Magnesium wordt ook wel het anti-stressmineraal genoemd omdat het zorgt voor de ontspanning van spieren en zenuwen waardoor deze minder snel opzwellen of verkrampen. Ondersteunt ook de spieren in de buurt van de beschadigde zenuwen. Magnesium vermindert angst en kalmeert het overactief zenuwstelsel. Het bevordert het vermogen om te denken, leren, onthouden, lezen en spreken. Magnesium verlicht spijsverteringsproblemen die het gevolg zijn van een niet goed functionerende alvleesklier. Het kalmeert ook gestresste bijnieren. Hart en bloedvaten blijken baat te hebben bij voldoende inname van magnesium, omdat het mineraal zorgt voor versoepeling van de bloedvaten. Magnesium draagt bij aan het behoud van sterke botten, een tekort kan bijdragen aan het ontkalken van de botten.
Magnesium draagt bij aan het behoud van de plasticiteit (vormbaarheid) en de verbindingen in de hersenen, belangrijk voor een normale werking en het geheugen, zeker op latere leeftijd.
Voedingsmiddelen rijk aan magnesium: (ik benoem alleen welke ik zelf gebruik, geen dierlijke producten soja etc…)
-groene bladgroenten
-spruit en kiemgroenten
-artisjokken
-asperges
-peulvruchten
-avocado
-zeegroenten-zeewier/kelp
-basilicum
-dille
-peterselie
-paardenbloem
-rode klaver
-brandnetel
-spirulina
-zaden
-noten
-pure chocolade
-keltisch zeezout
-kokos
-ananas
-abrikozen
-bosvruchten
-sinaasappels/mandarijnen
-mango’s bevatten veel biobeschikbaar magnesium. Eet er één voordat je gaat slapen, zodat de overgang naar de slaap gemakkelijker verloopt.
Om een magnesium tekort op te lossen is een bad met magnesiumvlokken ideaal voor de opname. Magnesium in de vorm van vlokken wordt gemakkelijk via de huid opgenomen. Het is met name prettig waneer je vermoeide spieren hebt, restless legs, stress, spierpijn of moeilijk in slaap komt. Het geeft een heerlijke ontspanning en gaat tevens verzuring tegen, een aanrader voor overbelaste en pijnlijke spieren. Het duurt enige tijd voordat de effecten van magnesiumsuppletie zich openbaren. De ontspannende werking op de spieren zal het eerst te merken zijn.
Gebruik:
Minimaal 2x per week minimaal 30 minuten.
Dosering: op 120 liter water maximaal 4 kilo
Zelf vul ik mijn badkuip in het begin met niet te veel water waar ik 2 kilo magnesium aan toe voeg ( na 20 minuten weer warm water erbij en blijf ik liggen tot ik zin heb) Na 30 minuten merk je dat je zo ontspannen wordt dat je het bad niet meer uit wilt.
Heb je geen bad dan is een praktisch en gemakkelijk alternatief een voetenbad. Aangezien de voeten een minder grote absorptie oppervlak hebben, moet een hogere magnesiumconcentratie worden gebruikt.
Dosering: 5 liter water met maximaal 500 gram.
De voeten moeten in ieder geval tot aan de enkels worden ondergedompeld in het voetenbad en de duur is tenminste 20 minuten.
Magnesium is er ook in de vorm van een olie, serum of gel die je op je huid kan smeren. Zelf hou ik er minder van, het kan een beetje prikken op je huid en het voelt wat plakkerig, maar het is wel weer handig.
Niet aanbrengen bij open wond of beschadigde huid, prikt behoorlijk.
Gebruik medicijnen;
Over het algemeen kun je waneer je magnesium via de huid gebruikt gewoon medicijnen innemen. Er zijn echter uitzonderingen o.a antibiotica (absorptie wordt belemmerd door de inname van magnesium).
Bij twijfel altijd je arts raadplegen.
!Maagzuurremmers veroorzaken magnesiumtekort.
!Bij zwangerschap is voldoende magnesium in het lichaam heel belangrijk, het schijnt zelfs dat magnesiumtekort meer kans op een postnatale depressie kan veroorzaken.