Waarschijnlijk komt okra uit Ethiopië. Oker is een vingervormige groene vrucht in het engels ladyfinger genoemd, vind ik zelf een geweldig leuke naam voor een groente, net als kouseband.
De onrijpe jonge vruchten worden gegeten als groente. Eigenlijk is de okra helemaal geen groente maar een peulvrucht. Het gaat zelfs verder dan dat het is volgens de wetenschap biologisch gekwalificeerd als fruit…het is het zaaddragende deel van de plant. Het ziet er ook als een soort grote peul uit met groeven, de peulen zijn ongeveer 10 cm lang en hebben een vorm als een peper.
Okra levert waardevolle voordelen en voedingsstoffen op voor de gezondheid. De zaden van de okra hebben medicinale kwaliteiten. In de traditionele geneeskunde van een groot aantal landen wordt okra gebruikt als geneesplant. De okrawortel wordt in India gebruikt als leverbeschermend medicijn, het blijkt dat de wortel sterke antioxidantenwerkingen heeft. Extracten op basis van okra verbeterd het geheugen en leervermogen. Zenuwcellen die beschadigd zijn worden hersteld door okraextracten. Okrasap helpt tegen hoesten. Okra kan de darmen helpen reinigen, doordat het als een natuurlijk laxeermiddel kan werken. Ze zijn namelijk rijk aan slijmachtige, plakkerige en dikke stoffen die de darmen smeren en helpen bij de ontlasting. De vezels van okra voeden de goede darmbacterie en kunnen als probiotica werken. De vezels kunnen de bloedsuikerspiegel helpen stabiliseren door de opname van suikers te verminderen. Okra helpt o.a bij kanker, microbiële infecties, hypoglycemie, suikerziekte of diabetes, gastritis, constipatie en ontstekingen. Het is bekend dat het okrazaad rijk is aan hoogwaardige eiwitten, vooral met betrekking tot het gehalte aan essentiële aminozuren ten opzichte van andere plantaardige eiwitbronnen, waardoor okra een van de beste plantaardige eiwitvoedingen is. Okra is rijk aan voedingsvezels, bevat vitamine C en K en een beetje A en B6 vitamine, de mineralen magnesium, calcium, koper, ijzer, zink , fosfor , foliumzuur,( lekker veel okra eten in je zwangerschap) fytonutrienten, bètacaroteen, luteïne en zesxanthine
Okra wordt gekookt of gebakken, de zaden van de okra worden dan slijmerig. De buitenkant is weliswaar knapperig, maar van binnen is het slijmerig en zacht. Dit klinkt misschien viezer dan het is haha. Wie geen slijmerige okra wilt, gewoon heel kort wokken, dan blijft hij mooi groen en knapperig. Okra kan ook rauw gegeten worden, je kan hem dan heel fijn slicen, lekker voor door je salade of door de soep.