Ma-Vr 09.00 - 21.00 06-29284268

Siomara van Eer

Als teenager spitte ik het dikke boek van dr Vogel-De kleine dokter-al door, en probeerde zijn remedies uit. Tot de dag van vandaag zweer ik bij rauw versgeperst aardappelsap als je last van je maag hebt, en raadt het ook iedereen aan. Het heeft altijd geholpen!!!

Mijn interesse voor geneeskrachtige planten en kruiden kwam rond mijn 23e, toen ik een jaar aan het rondreizen en Island hoppen was in het Caraïbisch gebied en Zuid-Amerika. Ik weet nog goed dat ik op een van die eilanden in gesprek raakte met een groep rastafari’s en één me naar een plant bracht om de acne op mijn gezicht mee te verzorgen. Hij vertelde mij over de genezende werking van deze plant die de Aloë Vera bleek te zijn. In die tijd nog onbekend in de westerse wereld. Hij liet me zien hoe ik het kon gebruiken voor mijn huid en liet het me ook eten, wat ik toen heel erg vies en bitter vond. Vanaf die tijd is de Aloë Vera nooit meer uit mijn leven geweest, en heb altijd een paar grote planten in huis. Erg handig als je je verbrand, als gezicht-en haarmasker, of in mijn smoothie voor extra power.

Wat ik in die tijd ook fascinerend vond was dat ik een keer bij iemand op bezoek kwam en er van een struik op het erf bladeren werden geplukt waarvan we heerlijke thee dronken. Ondertussen werd mij de geneeskrachtige werking van de plant en zijn bladeren uitgelegd. Dat maakte het drinken van thee toch een stuk magischer. Mijn interesse voor de natuur werd tijdens die reis steeds meer gewekt, van nieuwe soorten fruit proeven, eten uit een bananenblad tot een breadfruit uit de boom plukken en roosteren op het strand.

Desondanks heeft het nog jaren geduurd voordat eetbare wilde planten, geneeskrachtige kruiden en medicinale specerijen zo een intens onderdeel van mijn leven zijn gaan uitmaken. Terwijl tot 3 keer toe er een persoon op mijn pad is gekomen die me voorspelde dat kruiden een wezenlijk aspect van mijn leven zouden zijn. Ik nam het met een korreltje zout.

De eerste keer was in Suriname, voordat ik uit Nederland vertrok wilde ik persé nog een boek kopen om mee te nemen, Vader Aarde van Olof Smit. Op de veranda in mijn hangmat heb ik het in één adem uitgelezen. In die tijd was ik in Suriname bij Torarica buiten een logo met Li aan het mozaïeken (mosaicaffairs.com). Op een gegeven moment stond een man met een bos grijze krullen stil, hij bleef een tijdje toekijken en gaf me een compliment over het mooie mozaiëk. Ik vroeg hem of hij met vakantie was, waarop hij zijn hoofd schudde en zei dat hij net uit het bos kwam en vervolgde toen: je kan wel de mozaïekkunstenares uithangen maar ik zie een heel ander pad bij jouw, jij gaat iets doen met kruiden (?) Hoe weet ik niet maar ik kreeg plotseling een ingeving dat het wel eens de man van het boek zou kunnen zijn die ik net gelezen had en vroeg hem zijn naam. Olof zei hij. waarop ik helemaal enthousiast reageerde dat ik net gisteren zijn boek had uitgelezen. Anyhow we hebben voor die avond een afspraak gemaakt en zijn verder in gesprek gegaan, met name over de werking van kruiden. lees meer...

De tweede keer was op de Elandsgracht bij de Soulsister, een winkeltje waar ik wel eens wat kocht. Ik raakte in gesprek met een man die een soort “healer” bleek te zijn en hij vertelde me dat hij in mijn huis planken vol potten zag waarmee ik mensen zou helpen (?) Ik was deze ervaring al vergeten tot ik een paar jaar geleden plotseling naar al mijn planken met potten vol geneeskrachtige kruiden keek en dacht verrek…. krijg nou wat, planken vol potten….

De derde keer vertelde een Braziliaanse priester mij dat ik voor mijn maaltijd moest danken (hij zag dat ik puur en heel zuiver at) en ik begreep gelijk dat ik dat ook moest doen. Niet zoals mijn Oma of vriendin vanwege het geloof maar omdat mijn eten mij zoveel gezondheid geeft en ik hier heel dankbaar voor ben. Hij vertelde mij ook dat ik me met kruiden moest gaan bezig houden en dat ik de gave had om mensen daarmee echt te helpen (?) Ondanks deze 3 mannen (toeval???) ging ik gewoon door met mijn passie, mozaïeken.

Zelf ben ik door gezondheidsproblemen, na het overlijden van mijn broertje (we scheelden nog net geen jaar) me echt gaan verdiepen in een natuurlijke manier om beter te worden. Ik kreeg er een chronische sinusitis bij, en dit alles verpeste echt de kwaliteit van mijn leven. Ik had luchttekort omdat mijn neus non stop verstopt was, en kreeg vermoeidheidsverschijnselen doordat ik zo slecht sliep. Doorgestuurd naar de KNO arts, geopereerd, het probleem bleef. Ze konden me alleen corticosteroïden en prednison geven, die natuurlijk thuis gelijk in de prullenbak terecht kwamen. Aangezien ik er absoluut geen genoegen mee nam om me zo te voelen ben ik me meer en meer gaan verdiepen in voeding tot op celniveau en hoe het lichaam nu eigenlijk functioneert. Een geweldig mooie zoektocht van jaren, die me heel veel heeft gebracht. En… van mijn sinus probleem heeft verlost. Mijn huisarts en de KNO arts stonden er versteld van!

Elke dag leer ik meer. De gesprekken met mijn vader -die erg veel van zowel medicatie als kruiden afweet vanwege zijn studie en ervaring in de praktijk- zijn prettig. Hij heeft in de apotheek altijd medicijnen gedraaid, en in de tijd van zijn opleiding moest je nog honderden geneeskrachtige planten met hun werking kennen. Hij vertelde me altijd het belang van de balans, verhouding, juiste samenstelling en veilige toepassing van kruiden die moet kloppen. Omdat de kracht van kruiden weliswaar als medicijn kan dienen, maar dat betekent niet dat ze volstrekt onschadelijk zijn. Alles is in meerdere of mindere mate giftig. Geneeskrachtige planten bezitten een sterke werking en dienen met respect en overleg behandeld te worden voor een veilig, simpel en effectief gebruik.

Nu zoveel jaar later, na het doorspitten van talloze kruidenboeken, alle aantekeningen, de focus en intentie om nieuwe kennis tot mij te nemen, en overal ter wereld waar wij komen op zoek gaan naar de juiste kruiden, de bezoeken aan speciale kruidenmarkten waar vrouwen achter stalletjes met grote hoeveelheden opgestapelde kruiden en bepaalde planten uit het oerwoud staan – het decor van de stapels geurige kruiden, bladeren en wortels stralen een geheimzinnige sfeer uit, en met veel belangstelling probeer ik elke keer te weten te komen naar de mysterieuze namen, eigenschappen en waar de vrouwen het voor gebruiken – de ontmoetingen met kruidenkenners (en de hoop op een medicijnman) die ons meenemen in hun wereld en ons voorzien van kennis, nu zie ik de rode draad en de voorspellingen die zijn uitgekomen. Ik ben daadwerkelijk in een kruidenvrouwtje getransformeerd en hoop anderen te inspireren ook munt te slaan uit de geneeskracht van kruiden. Het leven is wonderbaarlijk!